Nazaten Leidse curator schenken portretten aan universiteit

Familieleden van de Leidse curator Benjamin Van Wesele Scholten hebben twee schilderijen gedoneerd aan het Academisch Historisch Museum. Het zijn twee olieverfportretten van de curator en zijn echtgenote.  

Olieverfportretten

Op 27 augustus ontvingen rector Carel Stolker en Willem Otterspeer, conservator van het Academisch Historisch Museum, de twee portretten uit handen van twee familieleden van Benjamin Petrus van Wesele Scholten (1763- 1829). Van Wesele Scholten was van 1823 tot 1829 curator van de Leidse Universiteit. De twee olieverfportretten zijn op paneel geschilderd en stellen Van Wesele Scholten en zijn echtgenote Lydia Johanna Maria van Hoogeveen (1769- 1831) voor. De portretten zijn vermoedelijk in het eerste kwart van de 19e eeuw geschilderd.

Rector Carel Stolker ontvangt de portretten van de zussen Ali en Jeanette Lely.

Rector Carel Stolker ontvangt de portretten van de zussen Ali en Jeanette Lely.

Anonieme schilder

Het Academisch Historisch museum is verheugd de schenking op te kunnen nemen in de collectie. Behalve het kleine formaat van 15 bij 19 cm is het bijzonder dat het in dit geval om een echtpaar gaat. De universitaire portrettengalerij telt slechts enkele van dergelijke pendanten, schilderijen die bij elkaar horen. Wie de schilderijen heeft geschilderd is niet bekend. Doorgaans waren dit soort portretten op klein formaat goedkopere kopieën van portretten op ware grootte en vaak bedoeld om als aandenken te schenken aan familie en vrienden. Het laten vervaardigen van meerdere kleine exemplaren door een schilder van weinig naam of een leerling uit het atelier drukte de kosten, was uiteraard economisch voordeliger en het maakte een grotere oplage mogelijk.

Conservator Willem Otterspeer met de twee schilderijen. De universitaire portrettengalerij telt slechts enkele van dergelijke pendanten.

Conservator Willem Otterspeer met de twee schilderijen. De universitaire portrettengalerij telt slechts enkele van dergelijke pendanten.

Diningroom Academiegebouw

De portretten worden opgehangen in de Diningroom van het Academiegebouw die speciaal is gereserveerd voor dergelijke zeldzame pendantportretten van hoogleraren of curatoren en hun echtgenote.

(3 september 2013 Corrie van Maris /AHM)  

Zie ook

 
Laatst Gewijzigd: 03-09-2013